Lidt om selvfølelse

selvfølelse selvværd selvtillid

Selvfølelse, selvværd, selvtillid. Kært barn har mange navne.

Der findes mange måder at bruge ordet “selvfølelse”. Nogle kalder det selvværd, det finder jeg dog misvisende, da det ikke handler om et værd, du skal opbygge – som udgangspunkt er vi alle værdige. Andre bruger ordet selvtillid, men det handler imidlertid om din tillid til din kunnen på givne områder, f.eks. at kunne løbe hurtigt, en blomstrende karriere eller at score 12-taller. Hvorimod selvfølelse handler om at have en følelse af et “selv”, en identitet, uafhængigt af hvad du kan, og om du er “værdig” her på jorden, bare fordi du er dig. Mange har desværre en oplevelse af, at de ikke rigtig ved hvem de er.

Men hvad er selvfølelse? Hvis du forestiller dig, at dit indre er et træ, så er selvfølelsen stammen. Den kan stå stærkt når det blæser og stadig står, sæson efter sæson, også når alle bladene falder af kronen. Kronen er alt det, du føjer til stammen, f.eks. 12-taller, forfremmelser på jobbet eller sportslige præstationer. Men det er stammen der står solidt gennem hele livet, og uden den er kronen ikke andet end en bunke grene og blade i skovbunden.

For at arbejde på selvfølelsen, skal du give næring til din stamme. Du skal ind og pleje rødderne. Når din selvfølelse er stærk, kan du tåle langt mere modstand i livet og vide, at det er okay, at det skal nok gå. Du har en tro på dig selv, som ingen kan tage fra dig.

Desværre har vi alt for meget fokus på vores præstationer. Helt tilbage i barndommen er vi blevet målt, vejet og vurderet på det vi kan og er ikke blevet set for dem vi er. Vi har også lært fra barnsben, at vi ikke må være optaget af os selv, hvilket ofte kan have den helt modsatte effekt. Når vi ikke bliver respekteret for den vi er, kan vi ikke socialisere og slappe af med andre. I stedet går vi og måler os selv i forhold til andre, særligt på de sociale medier. Med mindre vi går hen bliver selvudslettende.

Lav selvfølelse kan have symptomer som usikkerhed, manglende evne til at sætte grænser, angst, aggressiv adfærd, selvoptagethed, en trang til at gøre sig betydningsfuld på andres bekostning, en følelse af at skulle gøre sig fortjent, mv.

Så hvordan styrker vi vores selvfølelse? Det er desværre ikke noget der bare gøres ‘over night’. Eller rettere… heldigvis. Det er en rejse, en vej du skal gå, og du ville snyde dig selv hvis du sprang over. Hvert skridt af rejsen er betydningsfuld – det er både hårdt og rasende interessant arbejde.

Du skal bl.a. lære at acceptere dig selv som du er. Det er først når du gør det, at du kan begynde en forandring. Du skal elske dig selv betingelsesløst.

Du skal lære at være indrestyret og ikke lade dig styre udefra. Hvad er din sandhed? Hvem er du? Hvad mener du? Det er mere væsentligt hvad du synes, end hvad alle andre synes.

Nemmere sagt end gjort? Ja. Umuligt? Nej. Men du skal være indstillet på at det tager tid, og at det er en livslang rejse – at du aldrig helt bliver færdig med det, men bedre og bedre til det.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis-backup.peterklitkou.com, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.