Kan parterapi løse konflikterne?

Parterapi-Konflikter

Mange af de par, der kommer ind i min praksis, er ofte tæt på at give op. Men i langt de fleste tilfælde, når jeg hører, hvad der er på spil imellem dem, giver det, de fortæller og oplever, rigtig god mening.

Det hele kan virke både håbløst og frustrerende, og de kan ikke se en anden vej til at komme videre og ud af det fastlåste sted, de har sat sig selv i. Det hele er blevet så mudret, at det er svært at se klart og skille tingene fra hinanden. Hvad er hvad?

Mange vil som udgangspunkt påstå, at det er deres partner, der har fået dem derhen, men i parterapien opdager de hurtigt, at det, deres partner gør, faktisk også giver god mening. Det er meget sjældent, der er dårlige intentioner bag handlingerne eller mangel på samme, for i de fleste tilfælde handler konflikterne om en sorg eller en længsel, der føles på indersiden. En sorg over ikke at føle sig betydningsfuld for den anden.

I langt de fleste parforhold er der ingen skurke. Det er de tilknytningsmønstre og dynamikker, der udspiller sig mellem jer, der er skurken. Vi gør det bedste, vi har lært, og vi har aldrig rigtig lært om tilknytningsmønstre og parforhold. Det er de færreste, der aktivt tager stilling til, hvordan vi vil være i et parforhold. Vi har mange idéer, ønsker og krav til vores partner om, hvad han/hun burde gøre, og hvordan han/hun burde være, men sjældent lige så mange tanker om, hvordan vi selv vil indgå i et parforhold, og hvilken betydning vi har for den anden.

Vi gør, hvad vi har set og hørt hjemmefra, og det er ofte ureflekteret og på automatpilot. Det betyder så også, at vi her har mulighed for at udvikle os og blive klogere sammen (hvis vi da vil), for en af de største udfordringer, vi står over for i voksenalderen, er nemlig at indgå i en dyb og afhængig tilknytning til et andet menneske. Hvordan kan vi, ved vores fulde fem, både have tillid til og samtidig gøre os afhængige af et menneske, der til enhver tid kan vende sig om og gå?

Og hvordan kan jeg bevare mig selv, min integritet og autonomi sammen med et andet menneske? Er det ok, at jeg har mine egne behov? Skal jeg ophæve min egen personlige grænse for forholdet? Er der plads til, at jeg vælger ishockey tre gange om ugen? Bør vi have fælles økonomi? Jeg synes, det er rigeligt at støvsuge hver 14. dag! Og hvad tænker vi om at få børn?

Det er mange af de spørgsmål, der ikke bliver drøftet mellem parterne, men som de fleste tror løser sig af sig selv. Vi er jo i et forhold, så vi er vel enige – men det er langt fra tilfældet, og hvad så?

Har I brug for større forståelse eller accept i jeres forhold? I kan læse meget mere om parterapi her.

Jeg hedder Cirkeline og er certificeret parterapeut og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening samt DACS (Dansk forening for klinisk sexologi)

Book tid her