Jeg er bange for at være alene

Bange for at være alene

Mange føler sig ensomme og oplever deres tilværelse som meningsløs, når de er alene. De skynder sig at tænde for TV'et når de kommer hjem, eller forsvinder ned i den evige strøm af updates på sociale medier, for at undgå stilheden

Det kan virke enormt skræmmende at skulle forholde sig til sig selv. Vi har siden barns ben lært, at vi skal leve op til samfundets normer og skabe både status og personlig succes i form af hvor stor en vennekreds vi har, og hvor mange sociale arrangementer vi er inviteret med til. Vi måler og vejer os selv med andre og vi er kun noget i kraft af de øjne der ser os, og kan hjælpe til med, at dokumentere vores succes.

Derfor kan det være enormt svært at kigge indad. Det er uvant og det tvinger os til at mærke os selv, på godt og ondt. Mærke vores sande jeg som vi dagligt flygter fra i aftaler, pligter og gøremål. Det hele kan virke meningsløst og tomt når vi giver slip på de krav, som vi stiller til os selv.

Også i parforhold er der mange der vælger at blive, selvom de hverken er lykkelige eller føler sig “hjemme”, men fordi der er mere tryghed i at være ulykkelig sammen med nogen, end at være alene. Der er nogen derhjemme hver dag til at fylde tomrummet og som vi kan dele vores succesoplevelser med.

Hvad er det vi flygter fra?

  • At skulle forholde sig til sig selv, betyder også at skulle tage sig selv alvorligt. Der er ikke nogen til at bekræfte, at det du mener er korrekt eller ej, men du må stole på dig selv og din egen intuition og tage ansvar for det (og dig) selv. Det kan være svært, når vi er vant til at hente den bekræftelse udefra, men det ville være dejligt om vi kunne hente den i os selv.
  • Vi kan også være bange for at opdage ting om os selv, som vi dagligt fornægter, f.eks. at vi ejer følelsen af ensomhed eller at vi ikke helt føler vi slår til. Når der er stille omkring os, og ikke nogen til at tage vores opmærksomhed, er der større sandsynlighed for, at vi mærker hvad der sker inde i os selv, og hvordan vi i virkeligheden har det.
  • Måske du bliver forvirret, hvad nu? Det hele er tomt og ligegyldigt. Der er alligevel ikke nogen til at opleve verden med mig eller til at bekræfte mig i hvad der er det “rigtige”. Det er her du har alletiders chance for at skabe lidt balance og give plads til dig. Dine behov, dine meninger, dine grænser og dine følelser. Du ved lige så godt hvad der er det “rigtige” som alle andre.
  • Vi kan også være bekymret for at miste status. Der sker en masse derude du går glip af og verden flyver bare forbi, men du sidder derhjemme for dig selv. Men din verden er der hvor du er, og det er faktisk først, når vi tør at være i eget selskab, at vi kan begynde at opbygge en tillid til os selv, og en identitet der afspejler dig.

Det kan være skræmmende og det er ukendt territorie, men når vi hele tiden flygter, finder vi aldrig os selv, og paradoksalt nok, vil følelsen af ensomhed ofte forsvinde, når vi har lært at være i eget selskab.

Vi må heller ikke undervurdere, at følelsen af, at blive spejlet og set som den vi nu engang er, vejer tungere, når det er baseret på dig som person, og ikke hvad du har og gør.

Læs også om parterapi Vejle og parterapi Amager her på siden.

Overvejer du at tale med en psykoterapeut?

Book en tid online, eller kontakt mig på 50 86 52 08 / volder@thepraxis-backup.peterklitkou.com, hvis du har yderligere spørgsmål. Jeg er uddannet og eksamineret par- og psykoterapeut MPF, medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Terapien foregår i København K og jeg har naturligvis tavshedspligt.